Toetje: Tarte tatin

Sommige toetjes zijn zooooo lekker dat je er de maaltijd het liefst niet mee wilt eindigen maar er het liefst mee wilt beginnen. Zo is dat ook met deze klassieker: Tarte tatin! Eigenlijk is het een omgekeerde appeltaart met een bodem van bladerdeeg of korstdeeg. Het leuke van dit gerecht is dat het heel makkelijk is om te varieren. De basis zoals deze nu is gemaakt is met appel maar het kan ook heel goed met peer of banaan om maar even iets te noemen. Of wat tropischers zoals ananas? Opties genoeg in ieder geval. Laten we hier mee in ieder geval aan de slag gaan.

Tarte tatin

Een klassieker onder de toetjes: tarte tatin van de Franse zusters Tatin.
Gang: Nagerecht
Porties: 4

Equipment

  • 1 ronde taartvorm
  • 1 steelpan met dikke bodem
  • oven

Ingrediënten

Voor de karamelsaus

Voor de tarte tatin

  • 5 stuks Appels (Jonagold of Elstar)
  • bladerdeeg

Instructies

  • Smelt de boter in het steelpannetje.
  • Zodra de boter is gesmolten voeg je de suiker toe.
  • Roer de suiker langzaam door de boter tot deze volledig is opgelost.
  • Als de suiker is opgelost voeg je de slagroom toe, blijf roeren tot dit een geheel is geworden.
  • Laat het geheel aan de kook komen en stop met roeren. Laat ongeveer 5 minuten koken en voeg dan de vanille extract en een snuf zeezout toe.
  • Schil de appels en snij deze in parten.
  • Laat de appel met de steranijs meekoken in de karamelsaus.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak dat groot genoeg is om je bakvorm er mee te bedekken.
  • Vet de bakvorm in met boter en giet het karamelmengsel met de appels in de vorm.
  • Leg de appels zo neer zodat alles zo gelijk mogelijk is en rol de plak bladerdeeg uit over de vulling.
  • Maak wat gaatjes in het bladerdeeg zodat de hete lucht kan ontsnappen.
  • Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven voor 20-25 minuten.
  • Haal de tarte tatin eruit als de tijd is verstreken of als het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  • Laat de tarte tatin even afkoelen en keer hem dan om op een bord.