Door vlees volgens de “reverse sear” methode te bereiden, zorg je eerst voor de garing en daarna voor een mooie krokante donkere korst. Deze manier levert meer medium gegaard vlees op met een dunne korst. Deze techniek wordt toegepast bij dikkere steaks. Als je eerst het vlees dicht schroeit en daarna kort gaart op indirecte hitte, krijg je en wat dikkere korst en heb je netto minder medium vlees. Dunne steaks kun je prima op deze manier bereiden.
Tomahawk steak van de BBQ – Reverse Sear
De tomahawk steak is een ribeye met het bot er nog aan.
Servings: 2 personen
Ingrediënten
Instructies
- Haal het vlees 1,5 uur voor de tijd uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees na een uur droog en strooi vervolgens flink wat grof zeezout en verse zwarte peper op de Tomahawk steak. Het vlees heeft nog even de tijd de smaken op te nemen. Dit proef je later terug, de smaak wordt zo heerlijk, daar hoef je geen saus bij.
- Steek de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een warmte van rond de 150 graden.
- Leg de tomahawk steak op indirecte hitte op de BBQ. Steek vervolgens een kernthermometer in het vlees. Gaar het vlees tot ongeveer 30 graden en keer het dan voorzichtig om. Laat de tomahawk verder garen tot 48-50 graden. Zorg ervoor dat je alvast een starter met hete kolen klaar hebt staan.
- Als de temperatuur op 48-50 graden is, haal je de tomahawk steak van de barbecue en laat je het vlees even rusten op een snijplank. Voeg de hete kolen toe aan de barbecue en laat even goed opwarmen. Het moet zo heet zijn dat je een hand niet meer dan een seconde boven het vuur kan houden. Gril vervolgens elke zijde van de tomahawk steak voor 1 tot 2 minuten, zodat je mooie grillstrepen krijgt. Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten. Je kunt het losjes bedekken met aluminiumfolie. Druk het niet helemaal aan, dan gaart het vlees namelijk nog even door.
- Snijd na het rusten eerst het bot van het vlees om de tomahawk steak vervolgens in mooie plakken te snijden. Proef en geniet!
Afkomstig van Thomas Culinair