In The Really Quite Good British Cookbook staan recepten van bekende en minder bekende Britten, waaronder Nigel Slater en Nigella Lawson, maar ook van foodstylist Lizzie Kamenetzky, onder meer bekend van de boeken van The Great British Bake Off. Van haar in dit recept voor kleverige spareribs met bourbon.
Kleverige spareribs met bourbon
Deze scherpe, zoete en kleverige spareribs vallen altijd weer in de smaak. De kunst is om ze op lage temperatuur en langzaam in heel veel marinade gaar te stoven en het deksel pas tegen het einde van de pan te halen om ze kleverig te laten worden.
Ingrediënten
- 400 gr tomaten uit blik
- 4 tenen knoflook geperst
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 75 ml ahornsiroop
- 1,5 dl barbecuesaus
- 1,5 dl tomatensaus
- 1 dl bourbon
- 50 ml ciderazijn
- 2 el melasse
- 3 el sojasaus
- 2 el worcestersaus
- 2 kg spareribs
Instructies
- Meng met behulp van een keukenmachine of staafmixer de tomaten met de rest van de ingrediënten, behalve de spareribs, tot een gladde marinade. Leg de spareribs in een niet-metalen schaal en schenk de marinade erover. Dek af en laat een nacht in de koelkast marineren.
- Verwarm de barbecue naar op 150 °C en stel in op indirect grillen. Leg de spareribs in een braadslee en bewaar de achtergebleven marinade. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en gaar de spareribs 3 tot 3 1⁄2 uur op de bbq, onder af en toe bedruipen, tot ze gaar zijn. Schenk de marinade uit de braadslee in een pan en voeg de bewaarde marinade toe. Breng aan de kook op matig vuur en laat inkoken tot een dikke, glanzende saus.
- Fik de barbecue naar de 200 °C. Schenk de saus over de spareribs en leg ze nog 20-25 minuten op het rooster, tot ze kleverig zijn.