Hertenhaas met blauwe bessensaus

 

Hertenhaas met blauwe bessensaus

Hertenhaas, het mooiste, zachtste stukje vlees van het hert, gegrild op de barbecue en geserveerd met een blauwe bessensaus.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor de blauwe bessensaus

  • 2 el roomboter ongezouten
  • 1 kleine ui in de lengte gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 125 gr paddenstoelen
  • 120 ml runderfond
  • 120 ml rode wijn
  • 65 gr blauwe bessen
  • 1 tl verse rozemarijn fijngesneden
  • zout
  • zwarte peper
  • rode wijnazijn naar smaak

Instructies

Voorbereiding

  • Snij met een scherp mes eventuele vliesjes van de hertenhaasjes.
  • Vouw het puntje van het haasje om zodat je een mooi, gelijkmatig stuk vlees krijgt. Bind dit stukje vast met een stukje slagerstouw.

De blauwe bessensaus

  • Maak je barbecue gereed voor direct barbecueën op zo'n 200°C. Hou de helft van je kolenrooster leeg zodat je een veilige zone hebt en een plek om later de hertenhaasjes door te laten garen.
  • Als je niet weet hoe je dit moet doen dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
  • Verwarm de skillet boven direct vuur.
  • Als de skillet op temperatuur is mag de boter de pan in.
  • Wanneer de boter heet is voeg je ui toe. Laat deze, onder constant roeren, zacht en bruin aan de randjes worden.(Zo'n 4 tot 5 minuten.)
  • Doe de knoflook in de pan en laat dit een minuut meebakken.
  • Nu mogen de paddenstoelen erbij. Laat deze, nog steeds roerend, in zo'n minuut of 2-3 zachter worden.
  • Giet de runderfond en de wijn in de pan. Laat dit tot ongeveer 1/3 inkoken.
  • Doe de blauwe bessen en de rozemarijn in de pan. Laat dit een minuut of twee koken tot sommige van de blauwe bessen stuk springen.
  • Breng op smaak met wat rode wijnazijn, zout en peper. Haal de skillet van de barbecue en hou deze tijdelijk warm.

De hertenhaasjes

  • Bestrooi de hertenhaasjes ruim met zout en peper en leg ze in de barbecue, direct boven het vuur.
  • Gril de haasjes 2-3 minuten per kant om de buitenkant mooi bruin te laten worden.
  • Leg de haasjes weg van het vuur en sluit de deksel van de barbecue om ze zo door te laten garen tot de juiste kerntemperatuur.
  • Controleer regelmatig met een kernthermometer of de haasjes gaar zijn. Bij 50-55°C mogen ze van de barbecue.
  • Laat de hertenhaasjes 5 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens ze onder een hoek in mooie plakken te snijden.
  • Leg de plakken op een warm bord of serveer ze op de snijplank en schep de blauwe bessensaus er overheen.

Afkomstig van bbq-nl