Hertenhaas met blauwe bessensaus
Hertenhaas, het mooiste, zachtste stukje vlees van het hert, gegrild op de barbecue en geserveerd met een blauwe bessensaus.
Servings: 4 personen
Ingrediënten
Voor de blauwe bessensaus
- 2 el roomboter ongezouten
- 1 kleine ui in de lengte gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 125 gr paddenstoelen
- 120 ml runderfond
- 120 ml rode wijn
- 65 gr blauwe bessen
- 1 tl verse rozemarijn fijngesneden
- zout
- zwarte peper
- rode wijnazijn naar smaak
Instructies
Voorbereiding
- Snij met een scherp mes eventuele vliesjes van de hertenhaasjes.
- Vouw het puntje van het haasje om zodat je een mooi, gelijkmatig stuk vlees krijgt. Bind dit stukje vast met een stukje slagerstouw.
De blauwe bessensaus
- Maak je barbecue gereed voor direct barbecueën op zo'n 200°C. Hou de helft van je kolenrooster leeg zodat je een veilige zone hebt en een plek om later de hertenhaasjes door te laten garen.
- Als je niet weet hoe je dit moet doen dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
- Verwarm de skillet boven direct vuur.
- Als de skillet op temperatuur is mag de boter de pan in.
- Wanneer de boter heet is voeg je ui toe. Laat deze, onder constant roeren, zacht en bruin aan de randjes worden.(Zo'n 4 tot 5 minuten.)
- Doe de knoflook in de pan en laat dit een minuut meebakken.
- Nu mogen de paddenstoelen erbij. Laat deze, nog steeds roerend, in zo'n minuut of 2-3 zachter worden.
- Giet de runderfond en de wijn in de pan. Laat dit tot ongeveer 1/3 inkoken.
- Doe de blauwe bessen en de rozemarijn in de pan. Laat dit een minuut of twee koken tot sommige van de blauwe bessen stuk springen.
- Breng op smaak met wat rode wijnazijn, zout en peper. Haal de skillet van de barbecue en hou deze tijdelijk warm.
De hertenhaasjes
- Bestrooi de hertenhaasjes ruim met zout en peper en leg ze in de barbecue, direct boven het vuur.
- Gril de haasjes 2-3 minuten per kant om de buitenkant mooi bruin te laten worden.
- Leg de haasjes weg van het vuur en sluit de deksel van de barbecue om ze zo door te laten garen tot de juiste kerntemperatuur.
- Controleer regelmatig met een kernthermometer of de haasjes gaar zijn. Bij 50-55°C mogen ze van de barbecue.
- Laat de hertenhaasjes 5 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens ze onder een hoek in mooie plakken te snijden.
- Leg de plakken op een warm bord of serveer ze op de snijplank en schep de blauwe bessensaus er overheen.
Afkomstig van bbq-nl