Pineapple-honey glazed ham van de barbecue

 

Pineapple-honey glazed ham van de barbecue

Deze pineapple-honey glazed ham is niet alleen een heerlijk winters recept, maar ook een fantastisch kerstrecept. Leuk: je gaart ‘m op de barbecue. 
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd4 uur
Servings: 10 personen

Equipment

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • Grill met gietijzeren rooster
  • Ovenschaal of aluminiumbak
  • Aluminiumfolie
  • Appel- of kersenhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 hele speenvarkenham van circa 3,5kg voorgekookt vraag je slagersvriend op tijd dit voor je te maken
  • 20-30 kruidnagels

Pineapple-honey glaze:

Gegrilde ananas:

  • 12 stuks ananasschijven vers of uit blik
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 bosui in dunne ringen gesneden
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 2 el appelciderazijn
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 140 °C is bereikt.
  • Snijd ondertussen de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik in het midden van elke ruit een kruidnagel in de zwoerd en leg de ham in de ovenschaal.
  • Meng in een pan alle ingrediënten voor de pineapple-honey glaze en breng het geheel kort aan de kook. Giet de warme glaze over de ham, pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie en zet hem in de voorverwarmde BBQ. De ham zal nu stoven in de glaze en snel op kerntemperatuur komen.
  • Schik na 2 uur de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen, verwijder de aluminiumfolie en lepel om het kwartier de glaze uit de ovenschaal over het vlees terwijl je de ham rookt. Gril de ham tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 70 °C.
  • Verhit ondertussen een grill met gietijzeren rooster tot een temperatuur van 230 °C is bereikt. Gril de ananas kort tot er mooie grillstrepen verschijnen.
  • Meng in een kommetje de rode peper, bosui, olie en azijn met wat zout en versgemalen zwarte peper.
  • Leg de ham op een schaal, schik de gegrilde ananas ernaast en lepel daarover de peperbosuidressing.

Afkomstig van Culy.nl