Winterburger met zuurkool, rookworst en uienchutney

Dit recept zag ik gisteren op 24kitchen voorbij komen in BBQStreet.

In de winter eten we graag stamppot in elke vorm en maat. Deze winterse barbecueburger is een knipoog naar de authentieke zuurkoolstamppot. Comfort food zoals je het alleen ziet in BBQStreet.

Winterburger met zuurkool, rookworst en uienchutney

Servings: 4 personen

Equipment

  • BBQ
  • zeef
  • Kernthermometer
  • vleesmolen

Ingrediënten

Hamburger

  • 4 hamburgers 160-180 g brisket of picanha
  • 1 rookworst
  • 4 stevige hamburgerbroodjes
  • 8 plakken Gruyère
  • zout
  • peper

Zuurkool

Uienchutney

Mosterdmayonaise

  • 6 el mayonaise
  • 2 el grove mosterd
  • 1/2 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • zout
  • peper

Instructies

Burgers

  • Als je zelf je hamburgers maakt, heb je een vleesmolen nodig. Zorg er bij het malen van je vlees voor dat je een 80/20 percentage vet aanhoudt. Dus 80% vlees, 20% vet. Perfecte stukken om runderhamburgers van te malen zijn picanha (staartstuk) en brisket (borststuk). Je kan natuurlijk ook mooie, dikke hamburgers bij je slager kopen. Houd er dan wel rekening mee dat de hamburgers niet te dun zijn en een goed vetpercentage hebben.
  • Zorg ervoor dat het vlees na het snijden even kort aangevroren wordt. Dat zorgt ervoor dat je molen het vet goed kan vermalen.
  • Vorm mooie burgers die even groot zijn als het hamburgerbroodje en laat even opstijven in de koelkast.

Zuurkool

  • Spoel de zuurkool in een zeef af onder de kraan en laat goed uitlekken.
  • Rooster het mosterdzaad, laurier en jeneverbessen in een droge pan en voeg de boter toe. Doe hier de zuurkool en witte wijn bij en verwarm op laag vuur voor 30 minuten onder af en toe roeren.

Chutney

  • Schil voor de chutney de uien en snijd ze in grote stukken. Verhit de boter in een skillet en stoof de uien in de boter tot ze zacht zijn en licht gekaramellisseerd.
  • Snijd de knoflook grof. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe. Laat langzaam garen tot de uien zacht zijn.

Mosterdmayonaise

  • Meng voor de mosterdmayonaise alle ingrediënten door elkaar.

Burgers opbouwen

  • Snijd de broodjes open en toast ze kort op de BBQ.
  • Snijd de rookworst schuin in lange plakken en grill op de BBQ tot ze een mooie grillstreep hebben.
  • Kruid de burgers met zout en peper en grill ze kort en heet tot de juiste garing (54°C voor medium rare). Leg vlak voor de burgers klaar zijn de plakken gruyère erop om te laten smelten. Twee plakken per burger.
  • Verdeel de mosterdmayonaise over de vier onderste helften van de broodjes. Snijd de gegrilde rookworst in grote stukken en leg die op de mosterdmayonaise. Lepel hier de warme uienchutney overheen. Plaats je perfect gegrilde burgers op de uienchutney. Maak je broodje af met een flinke schep warme zuurkool. Zet de broodkapjes op je burger en eet smakelijk!

Afkomstig van 24kitchen.nl