Grillmethoden

Diverse grillmethoden uitgelegd

VOOR HET SNEL BEREIDEN VAN GERECHTEN

1. DIRECTE GRILLMETHODE

Of uw barbecue nu werkt op houtskool, gas of elektriciteit, met de directe grillmethode kunt u snel vlees- en visgerechten bereiden door ze op gelijkmatige temperatuur op het gehele grillrooster te grillen. Deze methode is met name geschikt voor gerechten die niet langer dan 25 minuten gegrild hoeven te worden, zoals worsten, garnalen, hamburgers of groentespiesen. U kunt meteen aan de slag met uw receptenboek.

DIRECTE GRILLMETHODE MET EEN HOUTSKOOLBARBECUE

De briketten dienen gelijkmatig te worden verdeeld over het hele onderrooster en direct onder de gerechten geplaatst worden. Bij het grillen wordt het deksel gesloten om steekvlammen en uitdroging te voorkomen. U hoeft uw gerecht slechts eenmaal om te keren. Zo worden uw gerechten gegrild in een gelijkmatige warmte die alle natuurlijke smaken bewaart.

DIRECTE GRILLMETHODE MET EEN GASBARBECUE

Met de directe grillmethode grilt u het vlees of de vis door hun natuurlijke sappen te bewaren, en bereidt u malse en smakelijke gerechten. U hoeft de gerechten alleen maar boven de warmtebron te plaatsen (direct op het grillrooster). Wanneer de sappen van uw gerechten op de (speciaal hiervoor ontwikkelde) Flavorizer-staven druipen, verdampen deze. De hierdoor ontstane rook geeft uw gerecht een onweerstaanbare smaak.

DIRECTE GRILLMETHODE MET EEN ELEKTRISCHE BARBECUE

Om de directe grillmethode met een elektrische barbecue uit te voeren, hoeft u de gerechten alleen maar boven de warmtebron te plaatsen en de temperatuur aan te passen aan de gerechten.

VOOR HET LANGZAAM GAREN VAN GERECHTEN

2. INDIRECTE GRILLMETHODE

Grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte worden indirect gegrild. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Deze methode voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. De werking hiervan is hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken. Grilltijd: >30 minuten.

INDIRECTE GRILLMETHODE MET EEN HOUTSKOOLBARBECUE

Leg de briketten aan de zijkant van de ketel op het onderrooster en in het midden een aluminium druipbakje. Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en deze kan gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen.

INDIRECTE GRILLMETHODE MET EEN GASBARBECUE

U hoeft alleen de voorste en achterste branders aan te steken en de gerechten in het midden op het rooster te plaatsen. De warmte circuleert zoals in een heteluchtoven en grilt de gerechten gelijkmatig.

INDIRECTE GRILLMETHODE MET EEN ELEKTRISCHE BARBECUE

Een zeer geschikte accessoire om indirect te barbecueën op de elektrische barbecue is het verhoogde grillrooster met opvangschaal, deze zorgt ervoor dat gerechten niet direct op het hete grillrooster geplaatst worden maar er boven. De warmte circuleert zoals in een heteluchtoven en grilt de gerechten op deze manier gelijkmatig.

GEBRUIK VAN EEN ‘KOUDE’ ZONE

3. 50/50 GRILLMETHODE

Grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte kunnen naast op de indirecte methode ook op de 50/50 methode gegrild worden. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de zijkant van de barbecue. Deze methode voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. De werking hiervan is hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken. Grilltijd: >30 minuten.

50/50 GRILLMETHODE MET EEN HOUTSKOOLBARBECUE

Leg de briketten aan de zijkant van de ketel op het onderrooster en aan de andere zijkant een aluminium druipbakje. Vetten en sappen lekken dan in het druipbakje en deze kan gemakkelijk weggegooid worden. Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen.

DE CULINAIRE DIVERSITEIT VAN ROKEN

4. ROKEN

Roken behoort tot de oudste en meest authentieke vormen van gerechten bereiden. Vroeger was dit noodzakelijk om gerechten goed te kunnen conserveren, tegenwoordig roken we vlees en vis vooral om de speciale smaak die het geeft. Er zijn diverse mogelijkheden om een rooksmaak aan gerechten te geven.

ROKEN

Roken heeft het effect dat de aromatische smaak van ceder-, els-, appel-, of kersenhout in het gerecht trekt. Afhankelijk van het gerecht, kunt u uit verschillende soorten houtsnippers kiezen. Zo krijgt bijvoorbeeld gegrild varkensvlees een geheel nieuwe dimensie aan smaken mee, een topper op uw volgende barbecuefeest!

Smokey Mountain Cooker
De Smokey Mountain Cooker zal de startende roker maar ook de gevorderde roker, veel plezier brengen. De Smokey Mountain Cooker biedt een barbecuebeleving van een bijzondere soort: niet door de gloed van de briketten, maar door langzaam garen bij lage temperaturen en de aromatische rook worden gerechten zoals spareribs, vis of rundvlees voorzien van een verfijnde rooksmaak. De waterschalen zorgen ervoor dat ook mals gevogelte geen kans krijgt om uit te drogen.

Naar onze Smokey Mountain Cookers

ROOKHOUT VOOR VERSCHILLENDE AROMA’S

Maak uw gerecht nog lekkerder met het aroma van rookhout. Dit is verkrijgbaar in een aantal varianten: Pecan, Apple, Cherry, Hickory, Mesquite, Beech en Whiskey. Laat de rooksnippers in water weken en leg ze op de briketten, resp. in de hiervoor bestemde smoker box in uw gasbarbecue. De zachtheid van de appelboom en de kerselaar gaan perfect samen met gevogelte of varkensvlees. Het meer uitgesproken mesquitehout leent zich perfect voor groente of vis. Pecan en hickory zijn krachtiger en sublimeren rood vlees. U kunt de nuances van uw gerecht eindeloos variëren.

Naar ons assortiment rookhout

CEDERHOUTEN ROOKPLANK

Voor een intensere rooksmaak zijn er cederhouten rookplanken waarop u de gerechten rechtstreeks plaatst. Bij contact met de warmte, verspreidt de weergaloze houtsmaak van de plank zich in het gerecht. Dit accessoire is ideaal voor de bereiding van vis en gevogelte en leent zich voor gasbarbecues en houtskoolbarbecues.

Naar de cederhouten rookplank

SMOKER BOX

Als u niet over de Smokey Mountain Cooker beschikt, kunt u uw gerechten roken met uw barbecue dankzij de universele smoker box. Dit accessoire wordt rechtstreeks op het rooster van de gas- of houtskoolbarbecue geplaatst. De houtsnippers, die vooraf een uur in water zijn geweekt, worden vervolgens toegevoegd. Bij contact met warmte geven de snippers een aromatische rook af die vermengd wordt met het gerecht dat in de gesloten barbecue wordt bereid. De combinatie van smaken die tijdens de bereiding ontstaat, geven het gerecht een heerlijke rooksmaak. Voor houtskoolbarbecues kunnen de vooraf geweekte en goed uitgedruppelde snippers eveneens gelijkmatig over de briketten worden verdeeld. De Smoker box van roestvrij staal is standaard rechts van het rooster geïntegreerd in de meeste Summit-gasbarbecues van Weber.

Naar de Universele Smoker box

HET BOEK DAT ALLE ROOKGEHEIMEN ONTHULT

Met Weber’s Smoke, een uitgave in samenwerking met Larousse, perfectioneert u uw rooktechniek. U leert recepten maken zoals gerookte camembert en kersenchutney of gerookte filet mignon met tropische saus… Dit zeer complete werk legt de werking van de Smoker box, rooktechnieken, onmisbare accessoires (rookplank, rookhout, enz.), de bereidingstijd of de aan te houden temperaturen stap voor stap uit.

Naar het boek Weber’s Smoke

HET PERFECT GAREN VAN GERECHTEN

5. LOW & SLOW

Barbecueën staat synoniem aan ‘low & slow cooking’. Naast de rookbarbecue Smokey Mountain Cooker kunt u ook perfect ‘low & slow’ barbecueën op een houtskoolbarbecue. Met grillen gebruikt u de directe methode (zoals bij het bereiden van een biefstuk). ‘low & slow’ Barbecueën doet u op indirecte warmte, zodat de barbecue meer op een oven lijkt. De warmte komt dan niet direct in contact met het vlees of het gerecht.

Het leuke van ‘low & slow cooking’ op een houtskoolbarbecue is dat u niet speciaal gereedschap of accessoires nodig hebt, alleen een beetje kennis en tijd!

BAKKEN OP DE BARBECUE

6. BAKKEN

HOUD DE TEMPERATUUR ONDER CONTROLE

Een steak grillen doet u op directe hoge warmte. Alleen is dit vaak bij het bakken van bijvoorbeeld taarten of cakes niet het geval. In de instructies staat dan vaak een exacte temperatuur waar u zich aan dient te houden. Gebruik altijd indirecte warmte voor bakken en zorg ervoor dat de barbecue goed voorverwarmt is en de temperatuur heeft die in het recept gevraagd wordt.

U heeft het vast vaker gehoord, maar het voorverwarmen van de barbecue is de meest belangrijke stap. Verwarm de barbecue voor met alle branders open zodat het grillrooster ook goed schoon wordt. U wilt natuurlijk niet dat uw prachtige cake de smaak van de gegrilde kip van gisteren meekrijgt. Daarbij is het belangrijk, net zoals met bakken in een oven, dat de barbecue goed warm is. Een te koude barbecue zorgt ervoor dat bakgerechten niet goed kunnen rijzen.

GRILLROOSTER EN DEKSEL

De roestvrijstalen grillroosters in gasbarbecues en de verchroomd stalen grillroosters in houtskoolbarbecues houden de warmte goed vast en kunt u vergelijken met de roosters in uw oven. Porselein geëmailleerde gietijzeren grillroosters houden de warmte extreem goed vast. U zou dan ook extra moeten opletten en eventueel de kooktijd moeten verkorten. Houd dan ook het gerecht goed in de gaten. U zou ook een verhoogd grillrooster kunnen gebruiken om het gerecht boven het grillrooster te houden. Dit zal ook de luchtcirculatie positief beïnvloeden, omdat warme lucht dan om het gerecht heen circuleert.

Wanneer u kookt, grilt of bakt op een barbecue, is het altijd aanbevolen om het deksel dicht te houden. Het openen van het deksel laat de warmte naar buiten en zal de temperatuur verlagen en dus de kooktijd van het gerecht verlengen. Het is extra belangrijk om het deksel gesloten te houden wanneer u gaat bakken op de barbecue. Niet alleen de benodigde warmte zal verloren gaan maar daarnaast zal uw gerecht niet gelijkmatig garen. Daarnaast loopt u ook nog het risico dat gerechten zoals cakes in elkaar zakken als het deksel opengedaan wordt. Houd dus het deksel gesloten zodat de temperatuur stabiel blijft.

Ook al is het belangrijk om het deksel dicht te houden, is het ook belangrijk om het gerecht, halverwege de gaartijd, eenmaal te keren of te draaien. Wanneer de barbecue voorbereid is op indirecte warmte, dan branden de branders of de briketten aan beide kanten van het gerecht. Bij het grillen van bijvoorbeeld kip, zorgt deze warmte ervoor dat de kip mooi bruin kleurt. Maar bij het bakken zal deze warmte het bakgerecht wellicht te donker kleuren bij de kanten vlakbij de warmtebron. De meest gemakkelijke manier is gewoon het gerecht een kwartslag te draaien halverwege de baktijd. Zo zal het gerecht gelijkmatig garen en kleuren.