Houtskool of briketten

Het is al een paar weken lekker weer. Kortom, de voorbereidingen kunnen getroffen worden om de BBQ aan te steken! Wie een BBQ heeft die met houtskool of briketten verwarmd moet worden, zal misschien de meest goedkope optie kiezen. Vaak ligt er bij de lokale super of het tankstation wel een zak kolen of briketten voor het grijpen. Zoveel verschil maakt het toch niet? Fout! Er is wel degelijk een verschil.

Houtskool of briketten

Laten we bij het begin beginnen: ga je voor houtskool of briketten? Deze eerste keuze hangt af van twee zaken: het type barbecue en de manier van grillen. Houtskool verbrandt veel sneller, zorgt voor veel meer vlammen en bereikt een veel hogere temperatuur dan briketten. Hierdoor is houtskool perfect voor open barbecues en direct grillen, waarbij hoge temperaturen gewenst zijn. Heb je een kogelbarbecue, die je kan afsluiten met een deksel? Dan zijn briketten de absolute aanrader. Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.

Voorheen werden kolen nog wel eens gemengd met briketten, om zo de boel wat sneller aangestoken te krijgen. Een aardig idee, maar dankzij de opkomst van de brikettenstarter is het een achterhaalde methode. Toch kan je met je kogelbarbecue best wat houtskool achter de hand houden. Diverse soorten vlees lenen zich goed voor een combinatie van indirect en direct grillen. Bijvoorbeeld de perfecte steakhouse steak. Je begint met briketten, om het vlees rustig te garen. Is het tijd om met hoge temperaturen het vlees dicht te schroeien (te searen), gooi dan wat houtskool bij de briketten voor maximale hitte.

Soorten briketten

Briketten gaan dus vooral langer mee. Hierdoor zijn ze veelal wat duurder dan houtskool, maar dat betaalt zich al snel terug als je wat langer gaat BBQ’en. Echter, binnen de wondere wereld van briketten is er ook verschil.

Een goed voorbeeld van goede briketten zijn de Long Lasting Premium briketten van Weber. Deze gaan volgens de zak wel 4 uur mee en daar is geen woord aan gelogen. Steek ze rond etenstijd in de fik en tegen middernacht kan je BBQ nog steeds de 150 graden aantikken. Zet daar tegenover een zak briketten van bijvoorbeeld Albert Heijn of een ander huismerk, dan valt op dat die al flink in volume afnemen als ze na een half uurtje uit de brikettenstarter komen. Deze zijn duidelijk een stuk sneller uitgeblust. Zo is die op het oog goedkopere zak op de lange termijn een stuk duurder.

Kokosbriketten

Een andere ‘trend’ in opkomst zijn kokosbriketten. Gemaakt van geperste schillen van kokosnoten is het om te beginnen een hele duurzame optie. Daarnaast hebben diverse tests al aangetoond dat kokosbriketten veel schoner verbranden, een wat hogere temperatuur behalen dan gewone briketten en ook minder as achterlaten. Drie dikke pré’s dus. Ook is het al vaker aangetoond dat kokosbriketten minder snel vlammen als er vet op druipt. Hoewel het er spectaculair uitziet, is niets zo funest voor je vlees als een live crematie. Het gebruik van kokosbriketten voorkomt dus dat je steeds je vlees moet verplaatsen, omdat er weer nieuwe vlammen omhoog schieten.

Doordat de kokosbriketten een hogere temperatuur bereiken, heb je er ook minder van nodig dan van gewone briketten. Iets meer investeren in deze kokosbriketten is dus zeker lonend. Een voorbeeld van kokosbriketten zijn de briketten van Dammers Kokkosbriketten van ECOBrasa.