Steaks en roasts

Wat is een steak?

Een steak is een dun gesneden stuk rundvlees of varkensvlees dat kan worden gegrilld. Zo ken je vast de rib eye steakentrecôte steak en de t-bone steak. Er zijn echter nog veel meer soorten steak zoals chuck eye steak, flank steak of bavette en flat iron steak. Ook sommige stukken varkensvlees kun je rekenen bij de steaks zoals de karbonade (chop steak) en de lende (loin steak). Een steak wordt bereid op de barbecue met een temperatuur van 180 tot 200 graden Celsius, of in een grillpan. Zodra de stukken groter zijn spreken we van een braadstuk of een roast.

Wat is een roast?

De Nederlandse naam voor een roast is een braadstuk. Een roast is een groter stuk dat een steak en wordt op een lagere temperatuur gegaard, zo’n 150 tot 180 graden Celsius. Een roast kan worden bereid in de barbecue of in de oven. Voorbeelden van roasts zijn: rosbiefpicanha, côte de boeuf, ribeye of entrecôte aan één stuk en een chateaubriand. Een roast kan ook varkensvlees zijn zoals de procureur, een stuk buikspek of een Iberico Presa.

Delen is vermenigvuldigen

Producttags