Biefstuk

Een van de meest bekende steaks die te verkrijgen is, is natuurlijk de biefstuk. De malsheid van de biefstuk hangt af van een aantal factoren. Het ras, de leeftijd en het geslacht van dier bepalen deze malsheid. Uiteraard spelen de behandeling, de rijping en het koelproces ook een rol in de uiteindelijke kwaliteit van de biefstuk.

BIEFSTUK IN VERSCHILLENDE VARIANTEN

Biefstuk is er in vele soorten, maten en smaken. Het wordt vaak gewonnen uit de korte spieren van een rund. De mooie, rode kleur van biefstuk wordt veroorzaakt door de zuurstof in deze delen. Het eiwit myoglobine heeft de eigenschap dat dit verkleurt wanneer het in contact komt met zuurstof. De spieren die veel arbeid verrichten, houden deze eiwitten beter vast en slaan een voorraad myoglobine op. Met als resultaat: een lekker stukje rundvlees.

DONKERDERE BIEFSTUKKEN

Dieren met veel uithoudingsvermogen, zoals herten, hebben hierdoor een nóg donkerdere, rode kleur. Daarnaast bevat biefstuk veel ijzer. Een ideale steak dus om goed op krachten te komen! Kiest u voor een biefstuk van een bizonkalfhert of gewoon een Wagyu rund?