Welke barbecue past bij mij?

Barbecueën is hot, dat blijkt wel uit het gigantische aanbod aan barbecues in de winkels. Welke barbecue kopen is dan ook een lastige keuze.

Hieronder worden de meest voorkomende barbecues besproken met elk type barbecue de voordelen en nadelen.

Soorten barbecues

De meeste barbecues werken op houtskool of briketten. Ook zie je tegenwoordig steeds vaker barbecues op gas en zelfs elektrische barbecues. Zelf ben ik een liefhebber van een ‘ouderwetse’ barbecue op houtskool of briketten. Een barbecue op gas is eventueel een goed alternatief.

Van elektrische barbecues ben ik zelf geen voorstander, maar misschien is dat voor jou wel de beste barbecue. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende soorten barbecues en wat de voor- en nadelen zijn.

 

Houtskoolbarbecues

Een houtskoolbarbecue gebruik je met houtskool of briketten. Deze steek je aan waarna je wacht tot ze goed gloeien. De hitte die wordt afgegeven zorgt ervoor dat je vlees of groente op het rooster erboven gaar wordt. Houtskoolbarbecues zijn zowel met als zonder deksel te koop, daar later meer over.

Op een houtskoolbarbecue kan je zowel direct als indirect grillen. Het verschil hiertussen is de plek waarop je het vlees of de groente neerlegt, direct boven het vuur of ernaast. Een houtskoolbarbecue kan je aansteken met aanmaakblokjes, nog sneller gaat dit met een brikettenstarter.

Voordelen houtskoolbarbecue

 • keuze tussen direct en indirect grillen
 • zeer hoge temperatuur mogelijk
 • de authentieke grill-smaak van het vlees
 • makkelijk te verplaatsen
 • niet al te duur

Nadelen houtskoolbarbecue

 • duurt iets langer om op temperatuur te krijgen
 • lastiger schoonmaken
 • veel restmateriaal

Bekende merken houtskoolbarbecues

 

Gasbarbecues

Een gasbarbecue komt wat ervaring betreft het dichtst bij een houtskoolbarbecue. In plaats van houtskool of briketten gebruik je gas om het vuur te ontbranden. Waar je bij een houtskoolbarbecue grillt boven gloeiende kolen bereid je bij een gasbarbecue je eten boven vuur.

Je gasbarbecue is snel op temperatuur en met een draaiknop kan je deze ook makkelijker regelen dan bij een houtskoolbarbecue. Bovendien heb je minder last van rook bij het ontbranden van je barbecue. De gasflessen nemen vaak veel ruimte in en kan je laten hervullen als ze leeg zijn.

Voordelen gasbarbecue

 • snel op temperatuur
 • makkelijk in gebruik
 • eenvoudig schoon te maken
 • geen last van rook

Nadelen gasbarbecue

 • minder hoge temperatuur mogelijk
 • meer ruimte nodig door de gasfles
 • de gasfles moet je later hervullen
 • iets duurder in aanschaf

Bekende merken gasbarbecues

 

Elektrische barbecues

Een elektrische barbecue blijf ik zelf altijd een vreemde eend in de bijt vinden. Een elektrische barbecue werkt met een grill-element dat je dient voor te verwarmen. Zodra deze op temperatuur is kan je vlees en groenten bereiden op het rooster erboven. De temperatuur kan je verder instellen met een draaiknop.

Elektrische barbecues zijn vaak minder groot en dus minder geschikt voor het braden van grotere stukken vlees. Ook heb je altijd een stopcontact nodig als je wilt barbecueën. Een groot voordeel is weer dat de barbecue niet rookt en compact is, prima geschikt dus voor op een binnenplaats of balkon.

Voordelen elektrische barbecue

 • makkelijk in gebruik
 • compacte afmeting
 • eenvoudig schoon te maken
 • geen last van rook

Nadelen elektrische barbecue

 • stopcontact nodig
 • niet voor grotere stukken vlees
 • niet handig voor grote groepen

Bekende merken elektrische barbecues

 

Kamado’s

Een kamado is een kooktoestel gemaakt van hoogwaardig keramiek en komt oorspronkelijk uit het oude Azië. Hier zijn kamado’s gevonden die wel 3000-4000 jaar oud zijn! De vorm die we vandaag nog steeds kennen komt uit het zuiden van Japan en betekent letterlijk fornuis. De ronde pot van gebakken klei werd vooral gebruikt om rijst in te stomen bij rituelen en ceremonies. Na de tweede wereldoorlog namen Amerikaanse soldaten de kamado mee terug naar Amerika en hier werd het product  door ontwikkeld naar de kamado’s die we nu kennen.

Een kamado is dus gemaakt van keramiek. Dit is het grote verschil ten opzichte van metalen BBQ’s zoals bijvoorbeeld Weber, Napoleon en Outdoorchef. Keramiek houdt de hitte veel beter vast door het hoge isolerende vermogen en de dubbele wand. Het is als het ware een oven. Met de plate setter maak je er zelfs een volwaardige heteluchtoven van met een perfecte, gelijkmatige hete luchtstroom. Het temperatuurbereik is binnen de Kamado vele malen hoger en meer precies dan met een metalen BBQ, met de luchtschuiven kan je de temperatuur perfect regelen!

Door deze eigenschappen ben je ook op de hittestraling van het keramiek aan het koken in plaats van enkel op de hitte van de kolen. Dit heeft als voordeel dat je gerechten veel meer smaak krijgen, sappigheid behouden en je meer kooktechnieken tot je beschikking hebt.

Een kamado kan alles wat je in de keuken in de oven, op het fornuis en op de grill zou kunnen maken. Het is ontzettend veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Grillen. De perfecte steak, vis en heerlijke groenten.
 • Bakken. Van appeltaart tot lasagne tot een pizza (vergelijkbaar met een Italiaanse houtoven)
 • Stoven. Een kruidige winterse stoof uit de Dutch Oven of ga je liever voor een klassieke coq au vin?
 • Koken. Mossels, sauzen, soepen..
 • Roken. Van koud gerookte zalm tot het roken van een rib eye met stukken van een eiken wijnvat uit de Bordeaux!
 • Slow cooken. 12 uur langzaam gegaarde pulled pork om je vingers bij af te likken!

De brandstof in een kamdo is houtskool, er kan ook rookhout toegevoegd worden voor extra smaak. Naast de keramische buitenschaal is er ook een keramische binnenschaal in de kamado geplaatst. Hierdoor ontstaan er meerdere isolatielagen wat zorgt voor een optimale luchtcirculatie en warmteretentie. Een kamado is ontzettend veelzijdig en kan een hele buitenkeuken vervangen. Ideaal voor bakken, grillen, stoven, koken, roken en.. slow cooken!

Voordelen kamado’s

 • veelzijdig
 • snel op temperatuur te krijgen
 • houdt temperatuur goed vast

Nadelen kamado’s

 • er groot
 • prijzig

Bekende merken kamado’s

Waar moet je op letten

Als je eenmaal weet welk soort barbecue je wilt zijn er toch nog wat dingen waar je op moet letten. Een van de belangrijkste dingen is voor mij of een barbecue een deksel heeft. Ook de grootte van het grilloppervlak is iets wat je in overweging moet nemen. Bovendien is het van belang of je gewoon gezellig wilt barbecueën of juist culinaire hoogstandjes op je barbecue wilt bereiden.

Wel of geen deksel op de barbecue

Door het gebruik van een deksel blijft de temperatuur veel constanter en zullen je gerechten gelijkmatiger garen. Als je grote stukken vlees wilt braden is een deksel helemaal onmisbaar.

Helemaal handig is het als een deksel een ingebouwde thermometer heeft. Zo kan je precies zien wat de temperatuur is waarop je gerechten bereid zullen worden. Deze temperatuur stel je bij een houtskoolbarbecue in met de luchtsleuven, bij een gasbarbecue of elektrische barbecue met een knop.

 

Grootte van het grilloppervlak

Barbecue je meestal met zijn tweetjes of vind je het juist leuk om met een grotere groep te barbecueën? Afhankelijk hiervan kies je het meest geschikte grilloppervlak. Een kleine barbecue is misschien wel handzaam maar als je voor acht man hamburgers moet grillen krijg je daar al snel spijt van.

Een groot grilloppervlak is niet alleen handig voor een groter gezelschap maar ook als je meerdere dingen tegelijk wilt bereiden. Zo kan je bijvoorbeeld je vlees in het midden leggen en groenten aan de zijkant. Ook hamburgerbroodjes kan je knapperig grillen, maar dan moet je er wel de ruimte voor hebben.

 

Gewone barbecue of een kamado

Een gewone barbecue is gemaakt van metaal. De professionelere barbecues hebben een erg dikke keramische wand. Deze wand zorgt ervoor dat de temperatuur in je barbecue erg stabiel blijft, bovendien kan keramiek een veel hogere temperatuur hebben. Deze barbecues met keramische wand noem je een kamado.

Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen. Wil je juist alle mogelijkheden uit je barbecue halen zoals slowcooking, stomen, bakken én roken dan is een kamado misschien wel de beste keuze.

Hou er wel rekening mee dat een kamado een stuk massiever en zwaarder is, verplaatsen is geen makkie. Ook ben je bij een kamado gebonden aan grote stukken houtskool, andere brandstoffen kunnen het keramiek namelijk beschadigen. Een kamado is bovendien stukken duurder in aanschaf. Hij staat al een hele tijd op mijn wensenlijst maar de aanschafprijs houdt mij nog steeds tegen.

De bekendste kamado is de Big Green Egg, een barbecue die ook door veel professionele koks wordt gebruikt. Ook The Bastard is een kamado die je steeds vaker ziet, een wat goedkoper alternatief met erg veel mogelijkheden. Hier vind je een overzicht van kamado barbecues bij Coolblue.

Waar wil je barbecueën

Barbecue je altijd op dezelfde plek of neem je jouw barbecue ook wel eens mee? Een compacte houtskoolbarbecue is namelijk makkelijk verplaatsbaar en in dat laatste geval de beste mogelijkheid. Zoals je hierboven al las zal je een kamadobijvoorbeeld niet snel verplaatsen.

Vind je het leuk om ook op het strand of bijvoorbeeld in een park te barbecueën dan vallen een gasbarbecue en elektrische barbecue weer af. Een grote gasfles meezeulen is geen pretje en ook een stopcontact is niet overal aanwezig. Gebruik je de barbecue gewoon thuis dan zijn alle opties eigenlijk mogelijk, ben je liever flexibel dan is de houtskoolbarbecue de beste keuze.

Zoek je juist een barbecue die vooral gebruikt om mee te nemen en slechts sporadisch thuis gebruikt? Kies dan voor een compacte parkbarbecue, deze zijn erg makkelijk om mee te nemen en stukken beter dan wegwerpbarbecues. Zorg voor goede houtskool of briketten en een brikettenstarter en je bent zo klaar om te beginnen.

 

Geraadpleegde bronnen:

Kookidee
Kamadowinkel